T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAKARYA / PAMUKOVA - Pamukova Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Meslek Seçimi

MESLEK SEÇİMİ VE MESLEKLERİ TANIYALIM

İnsanın geleceğini şekillendiren en önemli kararlardan birinin meslek seçimi olduğu bugün herkes tarafından kabul edilmektedir. Birey, istediği yaşam tarzına uygun bir gelecek belirlerken seçmiş olduğu meslek alanı ve bundan elde edeceği doyum büyük önem kazanmaktadır. Meslek seçimi, bireyin meslekleri çeşitli özellikleriyle değerlendirip kendi ihtiyaçları ve öncelikleri doğrultusunda istenilir yönleri çok, istenmeyen yönleri az olan birine yönelmeye karar vermesidir. Kişinin yaşam tarzını etkileyecek kadar önemli olan bu karar, toplumsal faktörlerin ve bireysel özelliklerin birbiriyle etkileşimine dayanır. Bundan yola çıkarak meslek seçimini bir süreç içerisinde ifade etmek yanlış olmaz, çünkü bireyin kişisel gelişimi ile birlikte gelişir, değişir ve birçok etmenden etkilenir.

Birey, bir meslek seçerken, kendini en iyi şekilde ifade etmesine olanak sağlayacak, yeteneklerine, kişilik özelliklerine uygun, kendi benlik yapılarını ortaya koyabilecekleri ve kendilerini gerçekleştirme fırsatını sağlayacak bir seçim yapmaları gerekmektedir. Burada bahsedilen "kendini gerçekleştirme" kavramı, kişinin hayatını sağlıklı ve mutlu bir biçimde sürdürebilmesi açısından doğru bir meslek seçimi yapmasında önemli bir rol oynar. Birey meslek hayatı içindeki faaliyetleri ve çalışmaları ile psikolojik ihtiyaçlarını doyurmaya çalışır. Seçilen meslek yoluyla kendini ifade etme, yeteneklerini geliştirme ve kullanma olanağı bulur. Kişi enerjisini sevdiği ve doyum alabileceği bir meslek alanında kullandığı takdirde başarılı bir kariyer elde etme olanağına sahip olur. Kapasitesini daha iyi kullanır. Birey kendine uygun olan, ve potansiyelini en iyi kullanabileceği bir meslek seçimi yaptığı koşulda daha mutlu olabilir. Günümüzde yanlış meslek tercihleri sonucunda mutsuz olan, çalışma hayatında başarılı olamayan kişiler göz ardı edilemeyecek kadar çoğunluktadır. Bireyler kendilerine uygun olmayan meslekleri seçtiklerinde engellenmişlik duygusu yaşarlar, ilgi ve yeteneklerini gösterme olanağına sahip olamaz ya da ilerleme kaydetmekte zorluk çekerler.

Bireyler geleceklerine ilişkin yön verirken meslek seçiminin önemini göz önünde bulundurmalı, meslek seçimi yaparken mutlaka o mesleğin özelliklerini, gerekliliklerini araştırmalı ve kendi kişisel özellikleri ile uyumlu olup olmadığını değerlendirmelidirler. Kişinin kendisinin, içinde bulunduğu toplumu ve çalışma hayatında karşılaşabileceği muhtemel durumları göz önünde bulundurarak bir seçim yapması gerekmektedir.

http://mbs.meb.gov.tr/linkine tıklayarak; Kendinizi tanıyabilir ilgi ve yeteneklerini keşfedebilirsiniz.

Bunun aynında A'dan Z'ye meslekler hakkında detaylı bilgileri edinebilirsiniz.

Aileler de çocuklarını tanımak için ve çocuğunun mesleki gelişimini takip etmek adına bilgilere göz atabilirler.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.03.2019 - Güncelleme: 16.03.2023 14:43 - Görüntülenme: 348
  Beğen | 0  kişi beğendi